Nebula
The Gathering 2012 At the end of the universe
Sosiale medier: Facebook, Twitter, Google+, Flickr
Har lært mye av å jobbe med lavt budsjett
Foto: Vetle Halvorsen

Har lært mye av å jobbe med lavt budsjett

Vinner av «Best Direction Award» på The Gathering 2012, Anders Øvergaard skal snart til USA for å se hvordan regissør Harald Zwart arbeider, i mellomtiden deler han litt av sin filmhistorie med oss.

Kreative konkurranser

Siden påsken har Øvergaard tatt det han selv beskriver som en tidlig sommerferie. I praksis blir det litt vanskelig å tro ham. For siden The Gathering har han vunnet Amanda-prisen for beste barne- og ungdomsfilm med «Til siste hinder» og reist Lofoten rundt og kurset ungdommer i videoproduksjon, samtidig som han har planlagt dokumentar fra samme reise.

The Gathering traff nylig Øvergaard i København, da hadde han akkurat fullført og levert bidraget sitt til årets Videomarathon-konkurranse. I konkurransen hadde han kun 48 timer på å lage en kortfilm, med temaet straff.

– Jeg synes det er morsomt å jobbe med tidsbegrensninger som dette, for man må være så utrolig kreativ, forklarer Øvergaard.

– Vi har forsøkt å tenke litt ut av boksen. I stedet for at straff er noe negativt har vi spurt oss selv om straff kan være noe positivt.

– At man straffer noen for å få oppmerksomhet, eksemplifiserer han.

– Jeg har jo også jobbet mye lavbudsjett, og når man jobber lavbudsjett så kan man satse litt mer, det er jo ikke som om man kaster bort mange millioner kroner om man failer. Så man tør å prøve litt mer, fortsetter han.

Et silhuetteksempel

Eksempelet Anders Øvergaard trekker frem er nettopp kortfilmen «A silhouette story», som han vant «Best Direction Award» med.

– Det er ikke sikkert jeg hadde laget den sånn om det hadde vært mye å tape, forteller han.

– Jeg har spilt endel spill og jeg tror det har hjulpet meg også, til å tenke fort… Jeg leste at noen forskere hadde kommet frem til det òg.

«Den premien er genial»

Øvergaard selv var imidlertid ikke klar over det kreative fokuset som The Gathering har, før en kamerat tipset han kom filmkonkurransen.

– Jeg viste ikke så mye om The Gathering før og jeg tenkte at det bare var spilling, sier han.

– Men jeg har en kamerat som har vært på TG, og som utvikler spill, det var han som mailet meg og tipset om konkurransen.

– Så, når jeg så premien sa jeg det ikke til noen… for jeg tenkte «det vil jeg virkelig vinne, den premien er genial», sier han entusiastisk.

I ettertid har pipen fått en annen lyd.

– Men etterpå har jeg spredd det og spurt om hvorfor flere ikke flere har deltatt, innrømmer Øvergaard humrende.

– Har du tenkt deg tilbake til neste år da?

– Jeg må se hvor jeg er og hva jeg gjør da, men jeg vil gjerne tilbake.

– Blant annet for å følge med på han kameraten min som utvikler spill.

– Ikke minst er jo stemningen på The Gathering helt fantastisk.

Øvergaard trekker, ikke overraskende, frem Arne-ropet som noe av det definerende for TG-opplevelsen.

– Når du hører så mange mennesker rope det, da skjønner du hvor mange mennesker det er… Det er jo ikke så lett å se, men når det brølet kommer høres det ut som om det er to hærer som skal krige.

Multikunstner

Foruten å være en dyktig filmskaper, lager Øvergaard også kamerahjelpemidler selv.

– Jeg har laget litt forskjellig kamerautstyr, som jeg har solgt.

– Jeg har blant annet laget en håndholdt steadycam, det er noe av det første jeg laget. Det fungerer like bra som de utgavene med vest og sånt, så lenge man ikke har så veldig tungt utstyr, hevder han.

Ikke noe problem for Øvergaard med andre ord, han bruker et Canon speilreflekskamera til å filme med.

Den siste kreasjonen, et skulderstativ viser hvor langt han har kommet siden første utgave. Skulderstativet ser rett og slett profesjonelt ut.

Foruten å lage filmtekniske hjelpemidler, regissere og filme, lager Øvergaard musikk og lydeffekter selv, og til den Amanda-vinnende «Til siste hinder» laget han også filmplakaten selv.

Skriver norsk Sci-Fi

– Så skriver jeg et spillefilmmanus, men det skjer så mye så det er litt vanskelig å få skrevet noe nå. Og jeg klarer ikke skrive når jeg er stresset, jeg trenger å kunne ta meg tid, forklarer han.

Øvergaard røper at han skriver sci-fi som kan gjennomføres i Norge. The Gatherings utsendte har fått høre detaljer, men kan ikke si noe mer enn at vi gleder oss til å se hva Øvergaard til slutt får ut av dette om det kommer til produksjon.