Nebula
The Gathering 2012 At the end of the universe
Sosiale medier: Facebook, Twitter, Google+, Flickr
Kom i gang med en demo!

Kom i gang med en demo!

Demo-konkurransen er kanskje TGs mest prestisjetunge og tradisjonsrike konkurranse, med store premier og kjente internasjonale grupper som kniver om topplasseringene. Ny teknologi har gjort det lettere enn noen gang å komme i gang med å lage sin egen demo, og vi viser deg hvordan du kan delta - allerede i år.

Kreative konkurranser

Siden The Gathering startet opp tidlig på nittitallet har et av partyets faste høydepunkter vært demo-konkurransen. Demo er spesiell i forhold til de andre kreative konkurransene, fordi det ofte kreves en kombinasjon av mange forskjellige ferdigheter for å vinne. Kode, 2D- og 3D-grafikk, musikk, design, lagarbeid og mange sene nattetimer går som regel med for å skape noe som når helt opp.

We Crave Sustenance av PlayPsyCo. Denne demoen stakk av med 1. plassen på The Gathering 2011

En demo er et programmert grafikk- og musikk-show som har til hensikt å underholde, imponere og vise frem lagets tekniske og artistiske ferdigheter. Dette betyr at for å lage sin egen demo må man helst ha en programmerer med på laget, da en demo i stor grad dreier seg rundt kode. Det er mange måter å kode en demo, men det vanligste er gjerne å bruke verktøy som C++ og OpenGL. Et klassisk sted å starte når man er fersk innenfor grafikkprogrammering er nettstedet NeHe. Det finnes også gode rammeverk som gjør det enkelt å komme i gang, for eksempel XNA. For de mer eventyrlystne kan det være aktuelt å titte på Unity. Det er lov å bruke alle slags verktøy, så lenge resultatet er et kjørbart program.

Andre gode muligheter åpner seg ved at nettleserne har blitt veldig kraftige i det siste, da disse støtter grafikk, animasjon, lyd og video ut-av-boksen med HTML5. Hvis man er helt fersk innen programmering og grafikk, kan det være lurt å bruke HTML5 og JavaScript til å lage sin første demo. Three.js er laget for at det skal være lett for nybegynnere å komme i gang med 3D-programmering, og det finnes mange gode tutorials som hjelper deg i gang.

La deg gjerne inspirere av gamle demoer! Pouet.net har nesten alt av tidligere utgitte demoer tilgjengelig, og mange av dem har også kildekoden sin ute som du kan titte på.

Numb Res av CNCD og Fairlight. Denne demoen kom på 2. plass på The Gathering 2011

Les mer om hvordan Numb Res ble laget på Displayhack: Making-of: Numb Res

Ikke fortvil hvis du ikke får til alt med en gang, da ingen er født med gode programmeringskunnskaper. Hjelpen er stort sett et lite Googlesøk unna, og våre mentorer titter innom forumet jevnlig. I tillegg er det mange kreative og flinke mennesker å finne på IRC, så her er det også muligheter for å få hjelp raskt. Noen kanaler som det er verdt å merke seg er #scene.no og #tg-creativiaEFnet.

Ønsker du ekstra utfordringer kan vi anbefale to alternativer til demo-konkurransen: Intro med sine strenge krav til filstørrelse og Fast Intro der du kun har åtte timer på deg til å lage en demo som inneholder tre temaer.

Det er bare fantasien din som setter grenser for hva man kan utrette med de utallige verktøyene som finnes der ute. Ta en titt på reglene og lag noe fantastisk til årets demo-konkurranse på The Gathering! Vi gleder oss til å se hva nettopp DU får til!

Illustrasjon: Skjermbilde fra Nazareths første demo "The Beginning", levert på The Gathering 2006.