Vikingskipet, Hamar
27.–31. mars, 2013
Mitt første møte med demoscenen

Mitt første møte med demoscenen

Dette er en artikkel om hvordan jeg opplevde mitt første møte med scenen, og hvorfor du bør begynne med noe kreativt å bli kjent med disse folkene.
Kreativ

Jeg begynte med programmering rett før TG10, og leverte min første demo på TG10. Jeg har siden da lagd flere demoer, deriblant flere som har blitt vist på TG. Grunnen til at jeg begynte med programmering var rett å slett å lære meg matte på nytt.

Da jeg var ganske dårlig i matte og tallforståelse bestemte jeg meg for å lære dette skikkelig. Og for at jeg skal lære noe må jeg først og fremst ha et mål, men jeg må også ha det gøy og se resultater. Med programmering ser du resultater fra første gang du trykker på debug, og man lærer formler og funksjoner så det synger. Tallforståelsen min har økt brutalt siden jeg begynte, og enda er det mye å lære.

Mitt første møte med scenen var TG10. Det begynte med en post her på forumet der jeg lette etter et startkit jeg hadde kommet over året før. Da var det Duckers som svarte, med helpkittet og hele pakka. Jeg fikk en del hjelp av han, men ga fort opp da jeg fant ut at C++ var alt for vanskelig å begynne med. Og jeg hadde nok gitt helt opp om det ikke var for at han fikk meg til å begynne med fScript. Etter omtrent en måned med mye koding og masing om hjelp fra Duckers endte det med en 7. plass i demo-compoen på TG. Selv var jeg storfornøyd med å ikke ha havnet på sisteplass.

Jeg begynte rett etter TG med en demo i fScript til Solskogen, som er et demoparty som blir arrangert på sommeren. Dette gikk jeg fort lei på grunn av de begrensede mulighetene i fScript. Med lette språk blir mulighetene deretter. Duckers anbefalte meg da XNA, dette er et rammeverk Microsoft har lagd som bygger på C#. Jeg fant at dette var et kjempemessig begynnerspråk, og satte i gang med programmeringen. Det gikk jo trått i starten siden dette var første gang, men hastigheten økte etterhvert. Jeg rakk likevel ikke å skrive en demo til Solskogen, så da ble det Kindergarden som er et party som blir arrangert i November.

Det var da på Kindergarden mitt virkelige møte med demoscenen begynte. På TG hadde jeg vanlig deltagerbillett, noe som betydde at det var bare Duckers fra scenen jeg snakka med på TG. Men å reise alene til Kindergarden var en genistrek, da jeg for å få en positiv opplevelse, måtte sosialisere med helt nye mennesker. Dette endte med at jeg møtte en haug med hyggelige mennesker. Når man har sittet å sett på en haug med utrolig bra demoer i et halvt år, føles det som å møte kjente regissører når du møter folkene bak de. Kindergarden var rett og slett en kjempeopplevelse, selv om jeg havnet på sisteplass i compoen hadde jeg det utrolig gøy! Og kunne reise fra der med en god følelse og masse nye venner.

Etter Kindergarden planla klassen min på videregående et eget dataparty, dette ble til tross masse positiv respons arrangert som et "vanlig" LAN-party.

Jeg håper dette kan få deg til å få lyst til å kjøpe Creative-tickets på TG, og ikke minst være med på et demoparty. Dette er en utrolig hyggelig gjeng som en gleder seg til å møte igjen. Demoscenen trenger ungt blod og mennesker som kan tenke utenfor boksen, derfor er vi mentorene på TG her for deg. For det var akkurat dette jeg slet med i starten, da jeg ikke kunne noe som helst måtte jeg komme meg over en startkneik. Og akkurat denne kneika kan vi hjelpe deg med å bekjempe.

I demoscenen er det både musikere, grafikere og musikere, det betyr at om du har lagd en sang du vil vise frem og få kritikk fra profesjonelle på er dette veien å gå. Du trenger ikke være redd for å levere et bidrag på TG. Det samme gjelder grafikk og andre ting. Selv leverte jeg et grafikk-bidrag på både TG og Kindergarden, det gikk selvfølgelig rett vest. Men det er utrolig lærerikt.

I starten vil det virke viktig for deg å finne deg en gruppe, dette er det bare å glemme. Som Kusma sier; så er det viktigste å finne et par mennesker du samarbeider godt med. Det hjelper ikke å sitte med 20 mennesker du ikke greier å samarbeide med, da blir det sjelden noe resultat i det hele tatt. Men finner du 1-2 som du kan finne et godt samarbeid med kan det fort bli utrolig gode resultater.

Jeg håper dette kan inspirere deg til å begynne med noe kreativt. Det er bare å ta kontakt om det er noe du lurer på! Vi er bare glade for å se interresserte folk, som ikke bare vil se på, men være med å lage fantastiske kreasjoner!

Ellers finner du den norske scenen på IRC: #tg-creativia @EFnet og #scene.no @ EFnet

Jo Emil (aka. JoMs) er også å finne som mentor i Creative Lounge på TG13.

Denne artikkelen er en redigert versjon av en forumpost fra TG-forumet fra TG10.