Vikingskipet, Hamar
16.–20. april, 2014
Jevn strøm av søvnrelaterte skader hos Medic
Et godt eksempel på hvordan du ikke bør sove
Foto av Magnus Skaalsveen

Jevn strøm av søvnrelaterte skader hos Medic

Det er ingen hemmelighet at søvn ikke er prioritert for mange deltagere under The Gathering. Men det er viktig å sove nok og riktig for å holde seg frisk og opplagt gjennom påsken.
Generelt

Delta i Medic sin spørreundersøkelse om søvn her.

Bekymret over sittende soving

Kristian Sæthre er lege og frivillig på The Gathering. Medic har fått mange deltagere inn til seg med søvnrelaterte skader. Spesielt er det hevelse i legger med komplikasjoner som er en gjenganger.

- Vi behandler rundt 15 stykker med søvnrelaterte skader hvert år, anslår Kristian, som er på The Gathering som lege for 6. året.

Kristian forteller at han kartlegger hvordan deltagerene som er innom Medic sover.

- I år ønsker vi også å gjøre en spørreundersøkelse for alle deltagerene.

Resultatene fra spørreundersøkelsen ønsker Kristian og resten av Medic å bruke for bedre å forstå hvordan deltagerene sover. Slik kan de gi bedre og mer spesifikke råd om søvn til deltagere i årene fremover.

Kristian anbefaler deltagerene å sove minst seks timer liggende hver dag.

Mange sover sittende på plassene sine


På en rask runde mellom radene finner den utsendte fra gathering.org flere deltager som sover på plassene sine. En av de er Håvard Instefjord (15) fra Drøbak. Vi vekket ham for en liten prat.

- Jeg har mest sovet ved at jeg har falt om på bordet og sovnet, forteller Håvard.

Han gjetter at han totalt har sovet rundt fire timer så langt på The Gathering. I år er det andre året han tilbringer påsken foran dataskjermen i Vikingskipet.

- Jeg gleder meg til å sove, men samtidig går jeg glipp av tid til spill.

Sover i bilen


Omtrent midt i skipet sitter Truls Johansen (21) fra Hamar. Han har besøk av venninna Susanne Edvardsen (19) fra Brumundal.

- Første natta dro jeg hjem og sov, mens i natt sov jeg tre timer i bilen, forteller Truls. Han legger til at han var ganske trøtt etter natten i baksetet, så han sov en time på pulten sin etterpå, men nå føler han se i fin form.

Truls Johansen (21) og Susanne Edvardsen (19). 

Lar deltagerene sove i fred


En av de som ser mange sovende deltagere hver dag er Martin Laksholm i Security. De lar deltagere som sover ved plassene sine sove i fred så lenge de er godt synlige, slik at de er lette å se dersom skipet må evakueres.

- Vi synes det er bedre at deltagerene får dårlig søvn enn ingen søvn.

Hjelp Medic å gi bedre tips om soving


Dersom du kunne tenke deg å hjelpe Medic med å kartlegge hvordan deltagerene på The Gathering sover, kan du klikke på denne linken. Alle som deltar kan også være med i trekningen av 10 gaverkort på 500 kroner hos komplett. Premiene er sponset av Komplett.no.