Vikingskipet, Hamar
16.–20. april, 2014
Baldur rapporterer fra den første timen etter innslippet. Foto: Sigurd Sveen, Markus Hovd og Baldur Kjelsvik

Den første timen av TG

De 60 minuttene etter at dørene åpner, er kanskje de 60 beste. For de skiller seg ut fra resten av uka.

Generelt

Bare de 10-15 første deltakerne onsdag morgen kommer løpende gjennom døra, resten tar det med ro. De ruller inn hengerne med datautstyr, behagelige kontorstoler og kasser med brus og energidrikker.

Likevel, de er ikke trege med å få i gang utstyret sitt. Lengst fra inngangen, helt i nordenden av skipet, har noen gutter rigget opp det essensielle datautstyret på rad én. Klokken er 09.10, og de har allerede begynt å logge seg inn på League of Legends-serverne. De forteller at selv om TG-stemningen er i midten av Vikingskipet, blir det for mye støy dersom de skal konkurrere kompetitivt. «Skal man gjøre det bra i LOL, trenger man ro,» forteller en av dem.

Et kvarter har gått siden Security-folka begynte å slippe folk inn i skipet. Allerede nå kjenner man at temperaturen har steget, og luften har fått en annen lukt. En kan også føle at den store hallen har fått en annen stemning; noen har satt opp høyttaleranlegget sitt og begynt å pumpe ut høy musikk, og bordene gjemmes bak meterhøye hyller.

Rundt meg ser jeg flere og flere PC-skjermer kvikner til livs, og blått lys veller over spente ansikter. Han ene jeg snakker med har knapt nok tid til å utveksle noen ord med meg, for han må sjekke nedlastningshastigheten til nettverket. Idet pilen stopper i overkant av 500 Mbps, faller haken hans ned noen centimeter, og ut gjennom munnen høres et lite klynk. Han kjører testen én gang til, bare for å være sikker. Denne gangen ler han, og high-fiver kompisen sin i ekstase.

Det er som når man setter seg i en sportsbil og får kjenne på akselerasjonen. Man har hørt om draget når bilen drar fra null til hundre, men det er ikke før du opplever det selv at du skjønner hva entusiastene snakker om.

Slik er The Gathering. Etter én time hadde godt over tusen datamaskiner koblet seg opp til nettverket. Folk som deltar på TG er bevisste på data, og lar seg fascinere av avansert teknologi. Deltakerne er entusiastiske PC-spillere, og flere tusen kommer tilbake hver påske for å dele denne spesielle uken sammen på samme nettverk.

Ei jente som går sammen med en vennegjeng på fire, bærer på overraskende lite. «Jeg har ikke med meg PC. Ikke engang en bærbar,» forteller hun. For henne handler TG-uka om å sosialisere. Hun elsker å møte nye folk og gjenforenes med de hun møtte på i fjor. «Jeg har venner jeg kun møter én gang i året. Her i Vikingskipet, i påsken.»

Klokken er litt over 10.00. Det er elleve timer til lyset slukkes. Jeg vet at stemningen blir annerledes da. Det er ikke før klokken 21.00 at The Gathering virkelig begynner, sies det hvert år. Rundt meg ser jeg likevel folk gå oppkledd i Cosplay-kostymer, drikke brus og klemmer bli utdelt. For meg har TG for lengst begynt. Og viten om at datatreffet kun kommer til å bli enda bedre, er det som gjør at også jeg kommer igjen hver påske.