Vikingskipet, Hamar
16.–20. april, 2014

Vaktbikkjene

Hva gjør egentlig Tech:Net og Tech:Server etter at The Gathering har startet?

Generelt

I tiden før TG jobber nettverksekspertene i Tech:Net og Tech:Server på spreng for å sette opp hele Vikingskipets nettverksinfrastruktur. De legger kabler, setter opp og konfigurerer switcher og servere, og ser til at alt fungerer som det skal før innslipp onsdag morgen.

Fra en deltagers perspektiv er det ikke lett å skjønne hvorfor det da sitter et dusin mennesker fra disse to crewene og trykker i vei på tastaturene sine døgnet rundt. Hva er det egentlig disse menneskene driver med fra dørene åpnes på onsdag til de stenges på søndag? Vi tok turen inn i glassburet deres og slo av en prat med Espen Olsen fra Tech:Net og Joachim Tingvold fra Tech:Server.

Forskjellen på Tech:Net og Tech:Server
Tech:Net
Designer, konfigurerer og kobler opp kjernenettverk og internettaksess.

Tech:Server
Etter deres egen beskrivelse, er Tech:Server Tech:Nets onde tvillingbror, og har ansvar for:
Oppsett og drift av coreservere (DHCP, DNS, SMTP, osv.)
Distribusjon (enkoding og streaming) av videomateriale som lages av Event
Teknisk drift av #tg på EFNet

Vokter og vedlikeholder

Det er bred enighet i glassburet om at hovedoppgaven deres under TG er vakt og vedlikehold av nettverket.

– Vi sitter med kart over nettverket i hele Vikingskipet som viser all infrastrukturen, hvorvidt den er operativ og hvor mye datatrafikk som går på forskjellige steder, sier Olsen.

Deltagere som kommer i skade for å miste sin tilkobling til nettverket, kan også enkelt og greit titte opp mot de fargede lampene utenfor glassburet på tribunen. Disse signaliserer nemlig om det er en fellesfeil på nettverket. Dersom alt er i orden, lyser lampene grønt. Er det en mindre feil, lyser de oransje, og om nettverksapokalypsen bryter løs, vil lampene lyse rødt.

– Så lenge alt er grønt, er alt skjønt, forteller Olsen.

Halv million på fiberinstallasjon 

Tech:Net har i år satt opp fiberkabler i taket rundt hele skipet. På den måten kan de fire nettverkskabler rett ned der det trengs.

– Dette fører til vesentlig mindre fiberkabler. Dessuten slipper kablene å bli ødelagt av at noen tråkker på dem, forteller Espen Olsen i Tech:Net.

Han forteller at det nye nettverksoppsettet har en verdi på 500 000 kr.

– Heldigvis får vi lov til å la fiberkablene være i taket permanent, slik at vi slipper å bruke tre nye uker neste år på å sette dem opp, forteller Olsen lettet.

– TG skal gå fram som et godt eksempel

Inne hos Tech:Server fikk vi stort sett like svar som vi fikk hos Tech:Net. De jobber i hovedsak med vedlikehold og utbedring av småfeil, men i tillegg fikk vi en lang leksjon om IPv6, at det bør være standarden, og hva TG gjør for å stå fram som et godt eksempel. TG leverer nå alle sine tjenester gjennom både IPv6 og IPv4.

– Det er ikke nok IPv4-adresser til alle enheter som trenger det. Dessuten: Hvis alle hadde brukt IPv6, hadde jobben vår vært mye enklere, sier Joachim Tingvold i Tech:Server.

Hvem laster ned mest?

Tech:Net fører daglig statistikk over deltakernes nettverksbruk. Disse tallene er tilgjengelige for alle på stats.tg14.gathering.org. Ett av statistikkartene deres heter «DHCP-kart», og gir fort oversikt over uregelmessigheter ved noen av radene.

– Er en av radene blå over lengre tid, kan det være at en switch har mistet strøm. Uansett hva problemet er, løser vi oppgaven på noen minutter, beretter Tingvold beroligende.

– Lav oppslutning rundt IE — heldigvis!

Guttene i glassburet samler opp forbruksmønstrene til deltakerne. Tech:Net matcher signaturer datamaskinen gir ut, og kan på den måten finne de store tallene. For eksempel hvilke sosiale medier deltakerne er mest inne på, eller hvilke spill som er de mest populære.

– Twitter er størst i Vikingskipet med omtrent 42 % oppslutning. Facebook kommer på en sterk andreplass med 27 %, forteller Martin Karlsen i Tech:Net.

– Vi vet også at Valve-spillene er de mest populære på TG. Omtrent 2500 deltakere har spilt et Valve-spill det siste døgnet, sier han.

Av de store nettleserne, ser det ut til at den gjennomsnittlige TG-deltakeren omfavner Chrome; nærmere 75 % av deltakerne bruker Googles nettleser.

– Heldigvis er veldig få som bruker Internet Explorer, humrer Karlsen.

80 liter cola

– Det er ikke til å komme utenom at mye av tiden går til å leke og drikke cola, forteller Tingvold i Tech:Server

– I fjor fant vi ut at vi hadde handlet inn 80 liter cola i løpet av TG-uka. Vi fant også ut at det var unødvendig mye. I år har vi gått ned til 60 liter cola, skyter Steinar Gunderson, chief i Tech:Server, inn.

– Det blir 10 liter per person, ler Tingvold, og tar en sup Cola og hiver seg løs på tastaturet.

Hvis du vil vite mer om hva Tech-gutta holder på med fra dag til dag, kan du lese deres litt mer dyptgående blogg Technet blogg.

Les mer om nettverksstatistikken