Vikingskipet, Hamar
16.–20. april, 2014
Sodapoppin - streameren med rosa hår
 
Foto av Magnus Skaalsveen

Sodapoppin - streameren med rosa hår

Er du på TG14 og lurer du på hvem han med det rosa håret som alle står i ring rundt er? Han heter Chance «Sodapoppin» Morris og er en kjent streamer fra Texas, USA.

Entertainment

Gjennom tjenester som twitch.tv har gamere fått muligheten til å dele sine spillopplevelser og sin personlighet. På den måten har streaming vokst og blitt en viktig del som bidrar til å gjøre gaming interaktivt. Folk har nemlig lyst å være med på spill-reisen, og de fleste spill er faktisk ganske underholdene å se på hvis den rette personen spiller dem. Det er kanskje vår måte å gjøre spill enda mer sosialt.

I kjølvannet av dette behovet for å dele spill med andre, har det vokst frem en business som gjør det mulig for enkelte å leve av streaming. I hovedsak tjener de penger på reklameinntekter og donasjoner fra seere.

Først og fremst en underholder

Chance «Sodapoppin» Morris har gjort det stort innenfor streaming og har et massivt publikum som daglig følger streamen hans mens han spiller ulike spill. Selv synes han det beste med streamere er når de samhandler med sine seere og han bryr seg ikke så mye om hva slags spill de streamer. Han tror det er slik de fleste tenker.

-          Jeg er en streamer. Det betyr at jeg sitter på twitch.tv og live streamer mens jeg spiller og samhandler med de som ser på. Hver søndag, for eksempel, så streamer jeg de spillene som seerne ønsker at jeg skal spille. Jeg får spilt mye forskjellig. Jeg gjør også mye annet for å underholde.

Det er akkurat dette Sodapoppin driver med på TG14 også. Han sitter blant deltakerne og streamer ulike spill. Og folk ser på fordi de ønsker å se reaksjonene hans. Til dels lever seerne kanskje ut sine egne følelser rundt et spill gjennom ham og deler det med ham og twitch-chatten.

Foto: Baldur Kjelsvik

-          Når jeg spiller så hender det at jeg "rager". Jeg blir forbanna når spillene ikke virker som jeg vil de skal. Sånn er det bare. Jeg overdriver ikke reaksjonene mine på stream. De som ser på er nok litt samme typen som meg. Når folk klikker på meg, slik som på Dreamhack, så påvirker det meg ikke så mye egentlig.  Jeg er et troll, så jeg applauderer egentlig trollingen til andre også.

På Dreamhack gjorde Sodapoppin mye av det samme som han nå gjør på TG14. Problemet som oppsto på Dreamhack, var at seerne hans tok litt av og gjorde det fysisk vanskelig for ham å holde streamen i gang ved å plage ham på ulike måter. De sto rundt ham og kastet blant annet kondomer og snus, samt stakk oppblåsbare gjenstander opp i ansiktet hans mens han forsøkte å spille. 

- Jeg er et troll

Å være «et troll» kan bety så mangt. For Sodapoppin sin del betyr det at han på ulike måter fremprovoserer reaksjoner hos andre. Han gjør det på mange måter. Noen ganger gjennom å lage show selv, andre ganger ved å teste folks grenser. Det er på mange måter en livsstil å være et troll, og viktigst av alt er at du ikke kan være redd for å snakke - før du tenker.

-          Da jeg nettopp hadde blitt med på twich, spurte jeg en kvinnelig ansatte om hun kunne sende meg et bilde av sin vagina. Det er egentlig litt pinlig nå, men det er sånt jeg gjør. Jeg visste jo ikke at det faktisk fantes twitch-ansatte. Hun bannet meg.

-          Jeg har gjort så mye rart. Jeg har kledd meg i kjole og danset på stream. Jeg har også skallet meg og jeg har farget håret rosa på stream.

Måtte flytte etter at seerne gjentatte ganger ringte politiet

En av ulempene ved å være et internett-troll, og å ha en seermasse som faller i samme kategori, er at seerne kan finne på mye rart de også. Da seerne til Sodapoppin fant ut av adressen hans, resulterte det i litt av hvert. De har gjort alt fra at de bestilte massive mengder med pizza til døra hans, til å tilkalle politiet.

-          Seerne har flere ganger ringt politiet og fått dem til å komme på døra mi. En gang endte det opp med at politiet kom inn mens jeg streamet. De hadde da fått høre at jeg hadde våpen, narkotika og gisler. Det var egentlig bare morsomt, men det endte med at jeg måtte flytte fra den adressen. Selve flyttinga var litt stress.

Når det er sagt, så har Sodapoppin også fått mye igjen fra sine seere. På TG14 har han blant annet signert noen pupper. Ellers er det også en kjent sak at han for et års tid siden fikk en donasjon på hele $100,000 signert én relativt anonym seer fra Dubai.

-          Jeg har ingen idè om hvorfor det skjedde. Han donerte også noen penger til andre streamere, men de fikk ikke like mye som meg. I starten trodde jeg ikke pengene var ekte og hvis de var det, tenkte jeg at han kom til å trekke dem tilbake. Nå har de stått på paypalen min i ett år. Når jeg snakket med Paypal, sa de at pengene var mine og at de ikke kom til å gå noe sted.

-          Jeg aner ikke hva jeg skal bruke dem på. Jeg har ikke noe særlig med utgifter. Jeg streamer bare eller ser på at andre streamer.

 Skal streame hver dag på TG14

På TG14 har Sodapoppin planlagt å streame så mye som mulig. Men han sliter litt med jetlag og synes det er ganske kaldt her i landet. Han mener også at det er altfor dyrt å være turist her. Dessuten skjønner han ikke hvorfor alle roper «Arne» hele tiden. Folka på TG14 er rett og slett litt rare.

-          Jeg reiser til arrangement som dette fordi vi ikke har sånt i USA. Det er awesome å være her, men det er ganske kaldt. Jeg er fra Texas vet du. Hvordan skal jeg liksom håndtere dette?

-          Jeg kommer til å streame hver dag på TG. Jeg forsøker å holde meg til min gamle schedule, men det er vanskelig når jeg ligger så etter på søvn. Jeg prøver å få til seks timer stream hver dag, men det er stor sjanse for at jeg må gi meg etter fem.

Du kan se på streamen til Sodapoppin her.