Vikingskipet, Hamar
12.–16. april 2017

English

Årets tema: #SECRETS

"I vår tolkning av temaet er Vikingskipet et faktisk skip som reiser rundt og utforsker (...) med et mannskap av deltakere."

Nicolai Rosdahl Tellefsen

Lurer du på hva temaet egentlig betyr? Er du nysgjerrig på hva som har skjedd i kulissene mens du har ventet? Ingenting er tilfeldig i tiden før lansering av temaet. Derfor tenkte vi å vise frem litt av prosessen som har ledet frem til i dag.

Undertemaer:

 • Overvåkning
 • Bruk av passord
 • Social Engineering
 • Red Team-aktiviteter
 • Kryptografi
 • Kodeknekking
 • Personvern i Sosiale Medier

Lyst til å lese mer om informasjonssikkerhet?

Forslag til nye lover for overvåkning i Norge

HTTPS-status i Norge

Årets tema, #SECRETS, ble bestemt allerede i august. Fagleder i Event, Jørgen Vigdal, forteller litt om det som skjer rundt valg av tema:

Innspill og tips om tema kan komme fra hvem som helst. Når ledergruppen velger tema, så forsøker vi å diskutere hvilke tema som kan være relevante for det året man er i. Switched On var f.eks et forslag fra Kasper Kristoffersen, og var fordi i fjor var 100-årsjubileumet til trykkbryteren. Partly Clouded (2011) var fordi vi ville sette fokus på cloud computing.

Med årets tema, #SECRETS, ønsker vi å reflektere rundt informasjonssikkerhet, cyber security og personvern. Vi vil vise hvordan en hacker kan opptre på Internett og tilegne seg informasjon på en måte som kan falle utenfor lovverket. Vi vil si noe om hvilke konsekvenser det kan ha å dele bilder på sosiale medier.

Hvilke rettigheter gir man Facebook når man laster opp bilder?
Kan du stole på at bildene du laster opp på Snapchat ikke blir borte?
Hva er kryptering? Hva er HTTPS? Hvorfor er dette nyttig?

Visuell tolkning

Selvfølgelig legger tema også basen for alt det grafiske, som for eksempel her på gathering.org. I tillegg vil det påvirke dekor i Vikingskipet. Når tema er fastsatt begynner arbeidet med å tolke temaet og hvordan det kan visualiseres. Det har vært flere idemyldringsfaser både i forhold til tema og tematikk, og det har vært mange gode (og dårlige) ideer på veien.

Skisse

I idéarbeidet er alt lov. Vi har vært innom konsepter som ser på teknologien og bruken av den som; “magi” for utenforstående, protestform (hacktivism), noe mystisk (X-files), verktøy for å holde ting hemmelig (darkweb, kryptering), et virtuelt univers man kan utforske (The Matrix), et verktøy for problemløsning (old school hacking), kunstig intelligens (Hal), kanal for global overvåkning, osv, forteller Nicolai Rosdahl Tellefsen i vårt grafiske team.

Oppgaver og belønninger

Så kommer vi endelig til et punkt der vi kan samle opp trådene. Vi vil at temaet skal gi deg som deltaker muligheten til boltre deg i et mangfold av oppgaver og andre morsomme aktiviteter. Den første av disse var teasersiden vår. Vi ønsket å lage en nedtellingsside knyttet til temaet vårt. hva passet da bedre enn å ha en side om var fokusert rundt "sikkerhetsoppgaver" som du måtte løse for å få en belønning.

skisse2

I vår tolkning av temaet er Vikingskipet et faktisk skip som reiser rundt og utforsker mystiske univers/steder/digitale verdener, med et mannskap av deltakere som bidrar på hver sin måte for å oppnå et samlet mål. Ikke alle kan være kaptein, vi trenger like mye de kreative og de tekniske, de sosiale og de selvdrevne. Under arrangementet blir det badges som belønning innenfor et bredt spekter oppgaver og utfordringer for å bygge opp under denne tankegangen, avslutter Nicolai.

Undertemaer:

 • Overvåkning
 • Bruk av passord
 • Social Engineering
 • Red Team-aktiviteter
 • Kryptografi
 • Kodeknekking
 • Personvern i Sosiale Medier

Lyst til å lese mer om informasjonssikkerhet?

Forslag til nye lover for overvåkning i Norge

HTTPS-status i Norge