Laster...

Se en bit datahistorie i kveld

Elektrisk-mekanisk kryptering hos PST

Enigma-maskinen står på standen til PST

Frem til klokken 23 i kveld kan du få se og ta på en bit viktig datahistorie. PST har en popup-stand, og med seg har de en Enigmamaskin.

Mange kjenner Enigmamaskinen fra historietimene, mens for andre vil den kanskje være kjent fra filmen «The Imitation Game» fra 2014, filmen om Alan Turings liv med Benedict Cumberbatch i hovedrollen. Enigmamaskiner spilte en spesielt viktig rolle under andre verdenskrig, da Tyskland brukte dem for å kryptere sine meldinger Det at de allierte styrkene ved blant annet Alan Turing klarte å knekke Enigma-koden er ansett som et vendepunkt i andre verdenskrig.

Maskinen har vært hos PST siden 60-tallet, men hvordan den fant veien dit er ingen helt sikre på. Det de vet er at den på 60-tallet var en backupløsning for kryptering hos PST. I litt nyere tid har maskinen har faktisk et slags bånd til Vikingskipet, eller i det minste til arrangementet hallen ble bygget for – OL på Lillehammer i 94. Under arrangementet benyttet Lillehammerkontoret og Oslokontoret Enigmamaskiner for å kryptere meldinger som så ble sendt per e-post – dog ikke noe av den offisielle sorten.

Kommunikasjonsrådgiver Dafina Shale og avsnittsleder Lars Mikkel Aas forteller at de har tatt med seg Enigmamaskinen for å skape interesse rundt standen, men også fordi den representerer starten på det de jobber med i dag. De er her for å rekruttere fremtidens teknologer, som kan løse fremtidens utfordringer. Selv om Enigmamaskinen ikke lenger er å anse som det hotteste innen kryptering, er den en viktig påminnelse om hvor vi begynte.

 

.